IN CIRKELS

THRILLER
Zondag 9 juni 2019
Runner up
Runner up bij de schrijfwedstrijd "Meer dan 1000 woorden" van Thriller Magazine. Lees mijn verhaal op https://www.hebban.nl/…/gratis-ebook-meer-dan-1000-woorden-…. Trots om samen met Henk van Straten, Loes den Hollander en Jeroen Windmeijer in één publicatie te staan.

Maandag 29 april 2019
Overdag is ze jurist, 's avonds schrijft ze thrillers 
Twee pagina's over In cirkels in het magazine Mr. Lifestyle. Hoe gaaf is dat?!! Scroll snel naar pagina 38-39.

Maandag 15 april 2019
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden
Vandaag heb ik mijn verhaal ingeleverd voor de schrijfwedstrijd van Thriller magazine. Nu in spanning wachten op het oordeel :). 

Donderdag 7 maart 2019
Nieuwe inspiratie
Vandaag de laatste dag van de Masterclass van Moniek Kramer gehad over scenariotechnieken, structuur en karakters. Enorm inspirerend! Vol goede moed ga ik weer verder met mijn nieuwe manuscript.

Zaterdag 23 februari 2019
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Helaas: In cirkels heeft de shortlist van de Alice Indie Boekprijs niet gehaald! Een kleine snik, maar ik ga vol goede moed verder met mijn nieuwe manuscript. 

Recent heb ik geschreven dat inspiratie soms ver te zoeken kan zijn. Wat in mijn geval werkt is naar buiten te gaan of gewoon even iets anders doen dan naar een beeldscherm staren. Ik kom daar toch een klein beetje op terug. Natuurlijk is het lekker om je hoofd buiten leeg te maken, maar soms moet je gewoon gaan zitten en schrijven. De teksten die je dan schrijft zullen niet subliem zijn, maar ik heb ervaren dat als je gewoon begint de inspiratie vanzelf wel komt. Al doende leert men :). 

Zaterdag 9 januari 2019
Alice Indie Boekprijs
Heel blij met de vermelding van In cirkels in het artikel "5 uitgelichte thrillers van de Alice Indie Boekprijs-longlist". Op naar de shortlist op 14 februari a.s.!!!!

Woensdag 30 januari 2019
In het nieuws
Mijn tweede interview over In cirkels: Ideetje voor na je studie: thrillers schrijven

Dinsdag 15 januari 2019
Tips & Trics
Als beginnend schrijver moet je veel uitzoeken, tenminste dat is mijn ervaring. Graag deel ik mijn favoriete websites/blogs/boeken op het gebied van schrijftips en redactie:

* Jet Hopster
* Schrijven online
* Rob Steijger
 
* Schrijven is schrappen van Hans Hogenkamp
* Spannende verhalen schrijven van René Appel

Waar ik veel plezier van heb is het boek “Hoe schrijf je een bestseller?” van Maria Genova. Helder geschreven met aansprekende voorbeelden. In mijn visie een boek dat elk beginnend schrijver gelezen moet hebben. Doe er je voordeel mee!

Verder raad ik aan om veeeeeel te lezen. Wat spreekt je aan? Hoe is een verhaal opgebouwd? Hoe is het personage vormgegeven? Welke ontwikkeling maakt het personage door? Lezen is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Hoe meer je leest, hoe meer je er achter komt wat bij jouw verhaal wel of niet werkt.

Kijk ook eens op www.getinspiredbybooks.nl. Een website met korte verhalen, leuke interviews met auteurs, schrijfcoaches en veel tips. 

Zondag 13 januari 2019
Oud & Nieuw
Het jaar 2018 eindigde mooi: één van mijn korte verhalen is gepubliceerd op www.getinspiredbybooks.nl en ik sta met In cirkels op de longlist voor de Alice Indie boekprijs. Op naar de shortlist :). 

In de kerstvakantie heb ik veel gelezen en gewandeld tussen de kerstdiners, borrels en het oliebollen eten door. Ik zit vol met nieuw ideeën en kan niet wachten tot het eerste concept van mijn nieuwe boek gereed is. Maar: geduld is een schone zaak.  

Donderdag 27 december 2018
Taal voor de leuk
De titel "Taal voor de leuk" komt niet van mij. Het is de titel van één van boeken van Paulien Cornelisse. Naast boeken van Lars Kepler, Nathalie Pagie, Bo Svernstrom, Stefan Bollman, Maria Genova en Hendrik Groen, is "Taal voor de leuk" één van de boeken op mijn leesstapel. 

Wat een geweldig boek: een beschrijving van het taalgebruik in Nederland op een zeer  humoristische wijze. Ik heb kennis gemaakt met voor mij onbekende woorden zoals woordaanelkaarplakkisme en ik begrijp nu tot in detail waarom een conducteur EhLelystad zegt in plaats van Lelystad.  Voor iedereen die van taal houdt is dit boek een echte aanrader!

Nu door met het volgende boek op de stapel. Een boek wat ik al een tijd wil lezen: IJsengel van Natalie Pagie.  

Dinsdag 18 december 2018
Lijstjes
Het jaar is bijna voorbij en de "lijstjes" vliegen als vuurpijlen om je oren: slechtste slogan, top 2000 en nog veel meer. Ik ben dol op lijstjes en niet alleen aan het einde van het jaar. Dit jaar heb ik veel geschreven en veel gelezen. Wat wil ik beginnend schrijvers en leesfanaten meegeven? Ik heb er maar een lijstje van gemaakt :). 

Enkele valkuilen van een beginnend schrijver
1. Denken dat je een bestseller gaat schrijven en iedereen jouw boek wil kopen. 
Je bent niet de enige (in NL) die het leuk vindt om te schrijven en een boek wil uitgeven.  

2. Bij de pakken neer gaan zitten als de inspiratie ontbreekt.
Haal diep adem, raak niet gefrustreerd en ga naar buiten: de natuur in, lekker wandelen, kijk om je heen, snuif de geuren op. Wat zie je? Wat voel je? Of: ga in een koffietent zitten, bekijk de mensen om je heen en luister naar hun verhalen. 

3. Geen redacteur inschakelen.
Echt zonde als je hier niet in investeert: het is het meer dan waard!
 

4. Stoppen met lezen
Blijf lezen: leer van gerenommeerde schrijvers en doe er jouw voordeel mee. 

5. Denken dat de verkoop van jouw boek vanzelf gaat.
Denk van te voren goed na over hoe jij jouw boek wil promoten. Gebruik social media, gebruik je netwerk en besteed hier voldoende tijd aan.

Mijn favoriete boeken 
1. Mijn bloedige plan/ Robert Macrae: in eerste instantie had ik mijn twijfels, maar wat een bijzonder boek is dit. Een echte aanrader!

2. Belofte maakt schuld/ Sarah Pinsborough: in een woord: super spannend!

3. De Heks/ Camilla Lackberg: een echte pageturner.

4. Ondergedoken/ Liza Marklund: een schokkend waargebeurd verhaal. 

5. De boekhandelaar van Kaboel/ Asne Seierstad: een bijzonder verhaal van het leven in Afghanistan. Heel mooi.

6. De Vliegeraar/ Khaled Hosseini: een "oudje", maar hij blijft bijzonder en ontroerend. 

Woensdag 5 december 2018
Do it with passion or do it not at all
Waarom een boek schrijven?
Heel simpel. Schrijven is voor mij creatief bezig zijn, geeft ontspanning en zorgt ervoor dat ik even in een andere wereld leef. Het geeft mij ook een kik als ik me realiseer dat ik iets heb gecreëerd waar andere mensen plezier aan beleven. 

Schrijven is voor mij ook een spel. Hoe krijg ik wat ik wil vertellen zo goed mogelijk op papier en hoe zorg ik dat de lezer in het verhaal wordt gezogen en het boek niet meer wil loslaten tot hij de laatste pagina heeft gelezen.     

De vraag “Waarom?” wordt vaak gevolgd door “Met schrijven is toch geen droog brood te verdienen?” Nee, dat klopt en droog brood vind ik ook niet lekker. Een plakje kaas erop maakt het al smakelijker. Ik schrijf omdat ik aan schrijven heel veel plezier beleef. Daarom: “Do it with passion or do it not at all”. 

Is In cirkels (deels) autobiografisch? Ben jij Anna?
Nee, In cirkels is niet autobiografisch, ook niet deels.  Ja, ik heb wel kleine dingen van mijzelf in het personage Anna gestopt en mijn dagelijkse leven was één van mijn inspiratiebronnen. Ik wilde In cirkels graag iets authentieks meegeven. Dat vond ik best spannend, maar …...“Great things never came from comfort zones”😊
Tot slot: vergeet niet dat schrijven van fictie gelijk staat aan het manipuleren van de werkelijkheid!

In de volgende blog mijn antwoorden op: " Wat lees jij zelf graag?” en “Je bent jurist en schrijft dus van nature wollig. Was het niet moeilijk om op een andere manier te schrijven?”

Dinsdag 3 december 2018
Tip van de auteur
Wat ontzettend leuk! Vandaag gepubliceerd: "Tip van de auteur" over mij en In cirkels op www.boekengilde.nl

Dinsdag 20 november 2018
Je bent moediger dan je gelooft. Sterker dan je eruit ziet en slimmer dan je denkt.
Vond je het niet eng om In cirkels, jouw verhaal, aan anderen te laten lezen?
Eng niet. Spannend wel. Het hele schrijfproces heb ik als spannend ervaren: de eerste commentaren van mijn meelezers, de finale drukproef, het moment dat In cirkels te koop was en de eerste reacties van mijn lezers. Ja, ik heb momenten gekend dat het niet zo best was gesteld met mijn zelfvertrouwen en dat de moed me in de schoenen was gezonken. Op die momenten dacht ik aan een quote van Winnie de Poeh: "Je bent moediger dan je gelooft. Sterker dan je eruit ziet en slimmer dan je denkt." 

Ik ben er van overtuigd dat je meer kan dan je denkt en daarom: laat je niet afschrikken en ga door!

Wilde je iets bereiken met In cirkels?
Een bestseller? Ja, fantastisch maar niet zo realistisch. Een missie, een wens, had en heb ik wel. Ik wil de lezer een bepaald gevoel geven. Het gevoel dat ik zelf ook krijg als ik een goede thriller (bv. Lars Kepler) lees . Ken je het? 
Het is het gevoel dat je in het verhaal wordt gezogen en het verhaal je meeneemt naar een andere wereld, je alles om je heen vergeet, je het boek niet wilt en kan wegleggen en je doorleest tot het weer licht wordt. Het creëren van dat gevoel is mijn missie!

Binnenkort mijn antwoorden op: "Is in cirkels (deels) autobiografisch? Ben jij Anna?" en "Waarom ben je gaan schrijven?"